In België zijn er nog geen wettelijke bepalingen aangenomen om SLAPP’s tegen te gaan. Er zijn dan ook geen specifieke procedurele mogelijkheden om in de beginfase of in een vroeg stadium van de procedure een SLAPP als zodanig af te wijzen.
Het enige tegengewicht dat het Belgisch recht momenteel biedt, en dat ook in het geval van een SLAPP gebruikt kan worden, is door de rechter te laten vaststellen dat het om een tergend of roekeloos geding gaat. Een proceshandeling kan tergend of roekeloos zijn wanneer een partij haar recht om die handeling te stellen uitoefent met de bedoeling om een tegenpartij schade te berokkenen dan wel op een wijze die de perken van de normale uitoefening van dat recht door een zorgvuldig en vooruitziend persoon kennelijk te buiten gaat.
Op grond van artikel 780bis van het Gerechtelijk Wetboek kan de partij die de rechtspleging aanwendt voor kennelijk vertragende of onrechtmatige doeleinden worden veroordeeld tot een geldboete van 15 euro tot 2500 euro. Die bepaling is evenwel niet van toepassing in tuchtzaken en ook niet in strafzaken.
Daarnaast kan het slachtoffer ook een schadevergoeding vorderen op grond van het Burgerlijk Wetboek wegens de schade die door het foutief gedrag van de verzoekende partij is berokkend.
In strafzaken bieden de artikelen 159 (politierechtbank), 191 (correctionele rechtbank) en 212 (hof van beroep) van het Wetboek van Strafvordering de rechter wel de mogelijkheid om uitspraak te doen over de vordering van de beklaagde tegen de burgerlijke partij tot vergoeding van de schade die hem door de vervolging werd berokkend.
Het is wachten tot de bevoegde overheden in België meer specifieke wettelijke bepalingen uitwerken om de slachtoffers de mogelijkheid te bieden SLAPP’s efficiënter en effectiever te bestrijden. Er kan onder meer worden gedacht aan het invoeren van de mogelijkheid om dergelijke gedingen sneller als SLAPP te identificeren en te behandelen (‘early dismissal’), het invoeren van meer gerichte sancties in geval van procesmisbruik en het uitwerken van financiële en juridische steunprogramma’s voor de verweerders in SLAPP-procedures.
Op internationaal vlak wordt alvast gewerkt aan wettelijke regelingen om SLAPP's tegen te gaan. Zie ook: Een kleine geschiedenis van SLAPP.
De Coalition Against SLAPPs in Europe (CASE) stelt een gids ter beschikking met nuttige tips en aanbevelingen om SLAPP’s te vermijden of aan te pakken. Het ‘CASE Handbook: How to prevent SLAPPs or get help if it's too late’ kan u hier vinden.